Το έργο έχει εντοπίσει δύο προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών στα προγράμματα σπουδών των συμμετεχουσών χωρών (Αυστρία, Γαλλία και Ελλάδα):
Οι Ανοιχτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι που αναπτύχθηκαν από το «The European Heart Project: Youth for Democracy! Ενίσχυση δημοκρατικών δεξιοτήτων που βασίζονται σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες» και έτρεξαν πιλοτικά στα σχολεία προσθέτουν μια νέα διάσταση σε αυτές τις προσεγγίσεις αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των βασικών ανθρώπινων αναγκών πρώτα σε θεωρητική βάση και στη συνέχεια σε πρακτικό και προσανατολισμένο στην εμπειρία υλικό εργασίας σύμφωνα με τον William Glasser (1999) «Η θεωρία της επιλογής» και τις στρατηγικές για την εκπλήρωσή τους σύμφωνα με τη θεωρία της μη βίαιης επικοινωνίας του Marshall Rosenberg (2013).
Τουλάχιστον τρεις σχολικές τάξεις από την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή των ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων του προγράμματος για ένα εξάμηνο σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια.
Το εκπαιδευτικό υλικό του έργου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα ή σε διεπιστημονικές δραστηριότητες στην ιστορία, την ηθική, τις κοινωνικές σπουδές, την ψυχολογία, καθώς και σε έργα για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή παρόμοια θέματα.
Κάθε δραστηριότητα του πιλοτικού προγράμματος επικυρώθηκε από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και από ειδικούς που επικύρωσαν το εκπαιδευτικό υλικό και πρόσφεραν τα σχόλιά τους.