1 Χρησιμοποιώντας το υλικό του European Ηeart project στο σχολείο 

1.1 Περιγραφή των πιλοτικών 

Αυστρία: Το σχολείο Kolibri

Το Σχολείο Kolibri στο Welten είναι ένα ιδιωτικό σχολείο γονέων με δημόσια δικαιώματα. Κατά προτίμηση χρησιμοποιούνται υλικά Montessori στα μαθήματα. Οι μαθητές φοιτούν σε αυτό το σχολείο για τα πρώτα 8 χρόνια και λαμβάνουν πιστοποιητικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιπέδου 1. Τα μαθήματα γίνονται σε τρία σχολικά επίπεδα:

  • Πρωτοβάθμια: Πρώτο έως τρίτο σχολικό έτος (6 – 9/10 years of age)
  • Δευτεροβάθμια (1): Τέταρτο έως έκτο σχολικό έτος (9/10 – 12 years of age)
  • Δευτεροβάθμια (2): Έβδομό έως όγδοο σχολικό έτος (12 – 14/15 years of age)

Τα σχολικά μαθήματα ομαδοποιούνται σε 3 κύριες θεματικές ενότητες:

  • Γλώσσες διδασκαλίας: Γερμανικά και Αγγλικά
  • Μαθήματα Μαθηματικών
  • Γνώσεις για τον κόσμο: Ιστορία, Γεωγραφία, Βιολογία, Φυσική, Χημεία

Εκτός από αυτά τα θέματα, κάθε Παρασκευή προορίζεται για εργαστήρια. Αυτή είναι η στιγμή που οι γονείς έρχονται στο σχολείο και προσφέρουν διαφορετικές δραστηριότητες για τους μαθητές. Δημιουργικός σχεδιασμός, μουσική, χειροτεχνίες, τρισδιάστατη εκτύπωση, μαγειρική κ.λπ..

Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας (2) συμμετείχαν στην ανάπτυξη του έργου. Η εργασία του έργου έγινε παράλληλα σε διάφορα διδακτικά αντικείμενα.

Στα μαθήματα γλώσσας, τα δύο φυλλάδια «Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες» και «Στρατηγικές για την Εκπλήρωση Βασικών Ανθρώπινων Αναγκών» χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την εισαγωγή αυτών των εννοιών στους μαθητές. Ο δάσκαλος μετέφερε μεγάλα μέρη της θεωρίας που περιέχονται στα φυλλάδια με δικά του λόγια και χρησιμοποίησε τις ασκήσεις στα φυλλάδια στην τάξη για να εμπεδώσει τη θεωρία. Οι βασικές έννοιες των δύο βιβλίων ήταν επίσης καρφιτσωμένες στον τοίχο ως αφίσες με flipchart, ώστε να μπορούν να αναφέρονται ξανά και ξανά.

Παράλληλα στα μαθήματα της Παγκόσμιας Γνώσης, η Γαλλική Επανάσταση μελετήθηκε στην προετοιμασία. Με βάση αυτό, οι μαθητές συνέχισαν να εργάζονται με το φυλλάδιο «Ψωμί για το Παρίσι».

Η φάση που τα παιδιά άρχισαν να δουλεύουν το σενάριο της ταινίας μαζί με τη δασκάλα της γλώσσας ξεκίνησε με τη θέσπιση κανόνων. Με βάση τις Πέντε Βασικές Ανάγκες, τα παιδιά διατύπωσαν αρχικά επιθυμίες για συνεργασία. Επιπλέον, συζήτησαν και εκείνα τα πράγματα

που δεν πρέπει να συμβούν σε καμία περίπτωση. Οι ευχές και οι φόβοι που μαζεύτηκαν οδήγησαν στη συνέχεια σε ένα σύνολο κανόνων που θα έπρεπε τουλάχιστον να ισχύουν για όλη τη συνεργασία για τη συγγραφή του σεναρίου και για τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τα γυρίσματα της ταινίας.

Στα μαθήματα γλώσσας, οι μαθητές ανέπτυξαν διάφορες ιδέες με τον δάσκαλο για το σενάριο της ταινίας. Επιπλέον, το σχολείο μπόρεσε να προσλάβει μια επαγγελματία κουκλοπαίκτη για το έργο. Συνέχισε να δουλεύει με τα παιδιά στο σενάριο και στήριξε τη σχολική ομάδα κατά τη διάρκεια των προβών με τα παιδιά.

Εικόνα 1: Linde, S. (2022). Προετοιμασία του σεναρίου και ανάπτυξη του κουκλοθεάτρου για τις ταινίες μικρού μήκους. [Photograph]. Welten. Kolibri Schule.

Τα παιδιά έμαθαν πρώτα το έτοιμο σενάριο στη μητρική τους γλώσσα, τα γερμανικά. Στα μαθήματα αγγλικών μετέφρασαν το σενάριο και άρχισαν να μαθαίνουν το κείμενο και σε αυτή τη γλώσσα.

Πολλές Παρασκευές, οι μαθητές έφτιαχναν τα διακοσμητικά της σκηνής μαζί με έναν  πατέρα μαθητή. Άλλες Παρασκευές έφτιαχναν κούκλες και ρούχα για τις μαριονέτες μαζί με μία μητέρα μαθητή.

Εικόνα 2: Linde, S. (2022). Προετοιμασία φόντου-σεναρίου για τις ταινίες μικρού μήκους. [Photograph]. Welten. Kolibri Schule.