Το πρόγραμμα έχει διαμορφώσει δύο προσεγγίσεις για την εισαγωγή των βασικών αναγκών στα προγράμματα σπουδών των συμμετεχουσών χωρών (Αυστρία, Γαλλία και Ελλάδα):
Οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι που αναπτύχθηκαν από το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Heart: Οι νέοι για τη Δημοκρατία! Η ενίσχυση των δημοκρατικών δεξιοτήτων που βασίζονται στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες» (EU_HEART) και η πιλοτική εφαρμογή στα σχολεία προσθέτουν μια νέα διάσταση σε αυτές τις προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν το ζήτημα των βασικών ανθρώπινων αναγκών πρώτα σε θεωρητική βάση και στη συνέχεια με πρακτικό και προσανατολισμένο στην εμπειρία υλικό εργασία, σύμφωνα με τη «Θεωρία επιλογών» του William Glasser (1999) και τις στρατηγικές για την εκπλήρωσή τους σύμφωνα με τη θεωρία του Marshall Rosenberg για τη μη βίαιη επικοινωνία (2013).
Τουλάχιστον τρεις σχολικές τάξεις από την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού του έργου για ένα εξάμηνο σε ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια.
Το εκπαιδευτικό υλικό του έργου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα ή σε διεπιστημονικές δραστηριότητες στην Ιστορία, την Ηθική, τις Κοινωνικές Σπουδές, την Ψυχολογία, καθώς και σε projects σχετικά με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή με άλλα συναφή θέματα.
Κάθε δραστηριότητα του πιλοτικού προγράμματος αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και από ειδικούς που αξιολόγησαν το εκπαιδευτικό υλικό και παρείχαν ανατροφοδότηση. Τα εργαλεία αξιολόγησης που αναπτύχθηκαν για το σκοπό αυτό στα Γερμανικά, Γαλλικά και Ελληνικά είναι διαθέσιμα για κάθε οργανισμό που επιθυμεί να εφαρμόσει και να αξιολογήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUROPEAN HEART.