3 Πώς να χρησιμοποιήσετε τα διάφορα εργαλεία

3.2 Ιστορικά επεισόδια και ταινίες μικρού μήκους

3.2.1Περιγραφή και στόχοι

Πέντε φυλλάδια με ιστορικά επεισόδια: Ας μάθουμε από την Ιστορία" σχετικά με την ανάπτυξη της δημοκρατίας μέσω μιας πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής προσέγγισης. Οι μαθητές καλούνται να βιώσουν την ιστορία μπαίνοντας στα παπούτσια ενός ατόμου που έλαβε μέρος σε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της δημοκρατίας:

  1. Η πορεία των γυναικών στη Γαλλική Επανάσταση
  2. Ο αγώνας των γυναικών για το δικαίωμα ψήφου
  3. Ο αγώνας των Ελλήνων πολιτών για ένα σύνταγμα
  4. Η ένταξη των πρώην σκλάβων στην κοινωνία μετά την απελευθέρωσή τους
  5. Ο αγώνας των Σουηδών εργατών για τα δικαιώματά τους

Οι μαθητές μαθαίνουν την κατάσταση και συμπάσχουν με τις βασικές ανάγκες του ατόμου που έχουν επιλέξει. Σε κάποιο σημείο η ιστορία σταματά και οι μαθητές πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Χρησιμοποιώντας τις ερωτήσεις που τους δίνονται, προβληματίζονται σχετικά με τις εποικοδομητικές ή μη στρατηγικές της ιστορίας και πώς αυτές επηρέασαν την περαιτέρω πορεία της ιστορίας.

Το φυλλάδιο για τους μαθητές εξοικειώνει τους μαθητές με τις βασικές ανάγκες, όπως τις διατύπωσε ο William Glasser στη θεωρία της επιλογής. Η έννοια αυτή υποθέτει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες. Επομένως, στο επίπεδο των αναγκών, είναι αρκετά εύκολο να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Γίνεται πιο δύσκολο όταν προσπαθούμε να εκπληρώσουμε αυτές τις ανάγκες, επειδή ο καθένας έχει διαφορετικές ιδέες για το πώς να το κάνει αυτό. Επομένως, στο επόμενο βήμα ενθαρρύνουμε τους μαθητές να σκεφτούν πώς μπορούν να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες όσο το δυνατόν καλύτερα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανάγκες των άλλων. Τέλος, επειδή πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από την ιστορία, οι μαθητές εξετάζουν πώς διάφοροι άνθρωποι στο παρελθόν προσπάθησαν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες και αν το έκαναν με τρόπο που να είναι καλός για όλους τους άλλους.

Η διδασκαλία της Ιστορίας μπορεί να συμβάλει στην εκπαίδευση για τη δημοκρατία όσον αφορά την ανάδειξη των ορόσημων στην ανάπτυξη της δημοκρατίας, την ανάδειξη των αξιών που συνδέονται με τη δημοκρατία, την κατανόηση των διαφορετικών απόψεων των ιστορικών προσωπικοτήτων που εμπλέκονται , προκειμένου οι μαθητές να ενισχύσουν την ικανότητά τους να σέβονται ο ένας τον άλλον, να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και να ενδυναμώνονται ώστε να είναι ενεργοί πολίτες σε κοινωνίες που οι ίδιοι θα συμβάλουν στο να είναι δημοκρατικές.

Η Ιστορία παρουσιάζεται από πολλές οπτικές γωνίες - από την οπτική γωνία της άρχουσας τάξης καθώς και από την οπτική γωνία των καταπιεσμένων. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους με τα Ιστορικά Επεισόδια οι μαθητές βιώνουν και τις δύο πλευρές εναλλάσσοντας τους ρόλους τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας και επειδή οι ρόλοι εξετάζονται από την οπτική γωνία των βασικών αναγκών, είναι δυνατόν να εναρμονιστούν φαινομενικά ασύμβατα αντίθετα, να χτιστούν γέφυρες.

Οφέλη της προσέγγισης για τη μαθησιακή κοινότητα:

  • Το μήνυμα δεν έρχεται από "πάνω" (οι ειδικοί) προς τα "κάτω" (αυτοί που πρόκειται να μάθουν) αλλά από μαθητή προς μαθητή.
  • Το γεγονός ότι το περιεχόμενο δημιουργείται από τους μαθητές εξασφαλίζει θετικό αντίκτυπο στην μαθητική κοινότητα.
  • Οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του μοντάζ και της ανάπτυξης των ταινιών στην τάξη καλλιεργούν πολλές από τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών και αναδεικνύουν τα ταλέντα τους.

Στα επόμενα μέρη αυτού του κεφαλαίου, θα βρείτε τις περιγραφές ολόκληρης της διαδικασίας δημιουργίας των ταινιών μικρού μήκους, ώστε να μπορείτε να επωφεληθείτε από τις εμπειρίες των εταίρων του έργου. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε μόνο τμήματα αυτής ή απλά να χρησιμοποιήσετε τις έτοιμες ταινίες που είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο για να κάνετε την τάξη σας (ή τις τάξεις σας) περίεργη για τα Ιστορικά Επεισόδια ή να τις χρησιμοποιήσετε ως εισαγωγή στο θέμα της δημοκρατίας που πραγματεύεται.