3 Πώς να χρησιμοποιήσετε τα διάφορα εργαλεία

3.1 «Ανάγκες και στρατηγικές» – Εργαλειοθήκη για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και στρατηγικές για την εκπλήρωσή τους

3.1.5 Πιθανά εμπόδια και περαιτέρω επιλογές

Προϋποθέσεις επιτυχούς υλοποίησης

Η εργασία στα θέματα αυτού του πακέτου πόρων απαιτεί καλή σχέση μεταξύ του δασκάλου και της αντίστοιχης τάξης: οι νέοι μιλούν στους δασκάλους μόνο όταν αισθάνονται σεβαστοί και αρεστοί. Διαφορετικά, ενδέχεται να υπάρχει αντίσταση στο θέμα.

Επιπλέον, αυτό το θέμα εργασίας χρειάζεται ήδη αναπτυγμένη ικανότητα αυτο-αντανάκλασης των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των άλλων. Αυτό δεν μπορεί πάντα να υποτεθεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνονται συμφωνίες μεταξύ τους εκ των προτέρων σχετικά με τον τρόπο εργασίας και για μια εκτιμητική τάξη και ατμόσφαιρα εργασίας. Αυτό προσφέρει πρόσθετες ευκαιρίες μάθησης στους τομείς των βασικών αναγκών και στρατηγικών, καθώς και της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· Ένας τρόπος για να το εφαρμόσετε αυτό είναι να εργαστείτε σε ένα συμβούλιο τάξης (με καθορισμένα, συγκεκριμένα καθήκοντα). Η φάση της γνωριμίας στην αρχή του σχολείου φαίνεται επίσης να προσφέρεται για αυτό: Αφενός, οι νέοι γνωρίζονται μεταξύ τους μέσω της ανταλλαγής για τις βασικές ανάγκες, αφετέρου, καθορίζουν ταυτόχρονα τη βάση για κοινή εργασία στην τάξη.

Κατανομή χρόνου

Μια βραχυπρόθεσμη κατανόηση της έννοιας μπορεί να επιτευχθεί πιο γρήγορα, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό το έργο οδηγεί μόνο σε αλλαγή συμπεριφοράς, εάν αυτή η συναισθηματική-ενσυναισθητική προσέγγιση στη μάθηση επαναλαμβάνεται και εκπαιδεύεται μέσω προσφορών για αλλαγή προοπτικής. Μια περαιτέρω πρόκληση μπορεί επομένως να φανεί στο χρονικό διάστημα που απαιτείται: Ταυτόχρονα με τις πολυάριθμες σχολικές εργασίες και τα ρεκόρ απόδοσης, αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί λογικά σε λίγα μαθήματα και σε μικρές μπουκιές κατά μήκος του «κανονικού» τρόπου μάθησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Συστάσεις για τη διαχείριση του χρόνου

  • Ανάπτυξη σαφούς χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή των υλικών
  • Εάν είναι απαραίτητο, συνδυάστε τα μαθήματα για να έχετε ένα διπλό μάθημα διαθέσιμο.
  • Δώστε ατομικές ασκήσεις ως εργασία για το σπίτι
  • Συντονιστείτε με συναδέλφους για να εργαστείτε πιο διεπιστημονικά και σε όλα τα μαθήματα.
  • Επιλέξτε μια κατάλληλη στιγμή κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, όταν η πίεση των βαθμών και της απόδοσης δεν είναι τόσο υψηλή και το χρονοδιάγραμμα μπορεί να χωριστεί σε μεμονωμένες ημέρες με τη μορφή εργασίας έργου.

Καθιέρωση μιας βασικής στάσης

Μια πρόκληση στην εργασία με την έννοια των βασικών αναγκών και στρατηγικών μπορεί να είναι ότι δεν είναι ένα περιεχόμενο γνώσης αλλά μια διαδικασία. Πρόκειται για την καθιέρωση μιας βασικής στάσης που προάγει τη δημοκρατία και την κατάρτιση των απαραίτητων ικανοτήτων.

Μερικές συμβουλές για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας:

  • Να αναφέρεστε πάντα στον κόσμο της ζωής των μαθητών σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Δείξτε τους πού μπορούν να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει.
  • Υποστήριξη των νεαρών μαθητών στη σκέψη σχετικά με τους τομείς στους οποίους αυτές οι δεξιότητες μπορούν να τους φανούν χρήσιμες.
  • Ανατρέξτε στις έννοιες ξανά και ξανά στην καθημερινή σχολική ζωή.
  • Βοηθήστε τους μαθητές να ενσωματώσουν τις δεξιότητες στην καθημερινή τους συμπεριφορά.
  • Γίνετε πρότυπο για τους μαθητές σας. Αυτό δεν σημαίνει να γνωρίζετε και να είστε σε θέση να κάνετε τα πάντα τέλεια, αλλά και να προσεγγίζετε τους μαθητές σας με ενσυναίσθηση και να υπερασπίζεστε τις δικές σας βασικές ανάγκες.

Κατάλληλη για την ηλικία χρήση των υλικών

Μια μεγάλη πρόκληση για εμάς και με τα δύο αποτελέσματα είναι πάνω από όλα η ηλικία: Ειδικά στην πρώτη και τη δεύτερη τάξη μπορεί να είναι ακόμα λίγο δύσκολο να ασχοληθούμε με τις διαφορετικές ασκήσεις από το φυλλάδιο. Ως εκ τούτου, προτείνεται για το κατώτερο δευτεροβάθμιο επίπεδο να ασχοληθεί με το θέμα πιο εντατικά μόνο στην τρίτη και τέταρτη τάξη.

Οργανώστε μια βραδιά γονέων σχετικά με το θέμα

Παρουσιάστε την ιδέα στους γονείς. Φέρτε παραδείγματα από τα μαθήματα και δείξτε στους γονείς τα αποτελέσματα και τις εργασίες των μαθητών (αποσπάσματα από δοκίμια, αποσπάσματα από μαθητές, ιστορίες από την καθημερινή σχολική ζωή, παρατηρήσεις, πιθανώς βελτιώσεις στην κοινότητα της τάξης κ.λπ.) Ίσως οι γονείς μπορούν επίσης να συνεισφέρουν με παρατηρήσεις και να αναφέρουν εάν οι νέοι έχουν πει κάτι στο σπίτι.