Η εργαλειοθήκη "Ανάγκες και στρατηγικές" μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στην τάξη. Ανάλογα με το αντικείμενο, το γενικότερο θέμα και τους μαθησιακούς στόχους, μπορείτε να επιλέξετε είτε ολόκληρη την εργαλειοθήκη, είτε μεμονωμένα φυλλάδια είτε μόνο μία άσκηση. Σημειώστε, ωστόσο, ότι η έννοια των πέντε βασικών αναγκών αποτελεί τη βάση και ότι οι μαθητές πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με αυτήν για να μπορέσουν να εργαστούν σωστά με το υλικό. Δείτε το κεφάλαιο 4 Επισκόπηση των πιθανών εφαρμογών για περισσότερες προτάσεις και ιδέες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εργασία με τα βιβλιαράκια δεν έχει να κάνει με τη συσσώρευση γνώσεων, αλλά με την εξάσκηση δημοκρατικών δεξιοτήτων. Ο στόχος είναι τελικά η διαμόρφωση μιας στάσης με την οποία μπορεί κανείς να προσεγγίζει με ενσυναίσθηση τις βασικές ανάγκες του ίδιου και των άλλων και να αναπτύσσει αναλόγως ευνοϊκές στρατηγικές.
Ως εκ τούτου, σας συνιστούμε να αξιοποιείτε τις ευκαιρίες για την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σας και να τους ζητάτε να συνεισφέρουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Τελικά, το υλικό θα πρέπει να παρακινεί τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά και υπεύθυνα στην κοινωνία και το υλικό είναι σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει στους μαθητές να το κάνουν αυτό βήμα προς βήμα.
Κατά τη χρήση των φυλλαδίων, δώστε προσοχή στα εξής:
Kolibri Schule Welten AT
Στα μαθήματά μας, ξεκινήσαμε με μια άσκηση που ακολούθησε δύο στόχους:
Το ονομάσαμε: Κανόνες Συνεργασίας
Ως πρώτο βήμα, κάθε μαθητής έπρεπε να εργαστεί με ένα φυλλάδιο ξεχωριστά:
Σε ένα δεύτερο βήμα, ο/η εκπαιδευτικός διάβασε κάθε μία από τις δηλώσεις και ζήτησε από τους μαθητές που είχαν επιλέξει αυτή τη δήλωση από τη λίστα να την εμφανίσουν. Έτσι καταμέτρησε τις ψήφους για τις δηλώσεις. Μαζί με την τάξη, δημιούργησε μία "Top 5 - Λίστα" των δηλώσεων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Στο βήμα 3, οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες των πέντε σχετικά με τον κανόνα που θα μπορούσαν να διατυπώσουν για να διασφαλίσουν ότι αυτή η ανάγκη ικανοποιείται. Για παράδειγμα, για τη δήλωση «... ότι μπορώ να ανακαλύψω και να δοκιμάσω νέα πράγματα». Διατύπωσαν: «είναι εντάξει να κάνεις ερωτήσεις και να κάνεις λάθη για να μάθεις από αυτές».
Στη συνέχεια οι ομάδες αναδιατάχθηκαν. Οι μαθητές σχημάτισαν μια ξεχωριστή ομάδα για κάθε δήλωση στη λίστα των 5 πρώτων. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μαθητής πήρε τον κανόνα ότι η ομάδα του είχε επεξεργαστεί σε αυτή τη νέα ομάδα. Καθήκον των νεοσυσταθεισών ομάδων ήταν να επεξεργαστούν κοινούς κανόνες από τις διάφορες συνεισφορές.
Στο τέλος, η τάξη δημιούργησε μαζί μια αφίσα με τους νέους κανόνες συνεργασίας και κάθε μαθητής την υπέγραψε.
Σε ένα επόμενο μάθημα, ο δάσκαλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις και έχτισε τη σύνδεση με τα πέντε Basic Needs:
Ασφάλεια & Επιβίωση
Ισχύς
Ελευθερία
Διασκέδαση
Αγάπη & Ανήκειν
Έθεσε το ερώτημα εάν και οι πέντε ανάγκες καλύπτονται ή όχι στη λίστα Top 5 . Μετά από μια συζήτηση, οι μαθητές σκέφτηκαν περαιτέρω δηλώσεις για κάθε μία από τις ανάγκες.
Ως εργασία για το σπίτι, οι μαθητές κλήθηκαν να διαβάσουν το κεφάλαιο 1 του Φυλλαδίου 1 και να γράψουν ένα δοκίμιο σχετικά με τα ερωτήματα που τέθηκαν σε αυτό το κεφάλαιο.
Στο επόμενο μάθημα, η τάξη εργάστηκε στο κεφάλαιο 2 του φυλλαδίου 1, στο οποίο παρουσιάζονται οι πέντε βασικές ανάγκες. Μαζί, διάβαζαν τα κείμενα για τις βασικές ανάγκες, τα συζητούσαν και στη συνέχεια έκαναν τις ασκήσεις, μεμονωμένα ή σε ζευγάρια.
Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πώς να ξεκινήσετε με την ιδέα και να χρησιμοποιήσετε τα φυλλάδια στην τάξη. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι χρήσης του υλικού, καθώς ο στόχος αυτού του κεφαλαίου ήταν μόνο να εμπνεύσει τους εκπαιδευτικούς. Ως ειδικός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να προσαρμόσετε το υλικό σύμφωνα με τους παιδαγωγικούς σας στόχους και τις ατομικές ανάγκες των τάξεων σας.
Στο επόμενο κεφάλαιο θα βρείτε περισσότερες δυνατότητες και παραδείγματα για το πώς να χρησιμοποιήσετε τα υλικά στην τάξη.
Practical Secondary School of PH Steiermark AT
Στο Γυμνάσιό μας, οι πέντε Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες (Φυλλάδιο 1) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Στο θέμα "Κοινωνική μάθηση", το οποίο βασίζεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα ως ξεχωριστό μάθημα, οι ζωντανές δεξιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Στα μαθήματα αυτά οι μαθητές ασχολούνται με το θέμα των Βασικών Αναγκών. Οι ασκήσεις στο φυλλάδιο ήταν πολύ χρήσιμες για τους εκπαιδευτικούς για να υποστηρίξουν τις μεμονωμένες ακολουθίες μαθημάτων.
Σε αρκετές ενότητες των μαθημάτων Θρησκεία και Ηθική, αυτές οι ιδέες για τις βασικές ανάγκες και στρατηγικές παρουσιάστηκαν επίσης στην 3η και 4η τάξη: Με τη βοήθεια των φυλλαδίων που διάβασαν, συζήτησαν και εργάστηκαν. Σε αυτά τα δύο θέματα, τα παιδιά έχουν συνηθίσει σε πολλές συζητήσεις, συζητήσεις και ερωτήσεις σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, οπότε το περιεχόμενο λειτούργησε καλά.
Ειδικά στο θέμα της «Κοινωνικής Αγωγής», το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κοινού και δημιουργικού χώρου μάθησης με τους ηγέτες της τάξης στις τάξεις μας, οι «Βασικές Ανάγκες» είναι καλά εφαρμόσιμες. Πάνω απ' όλα, πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από τα πιο διαφορετικά οικογενειακά υπόβαθρα. Οι ασκήσεις στο φυλλάδιο είναι πολύ χρήσιμες στον τομέα της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης και δίνουν στους μαθητές μια αίσθηση για καλύτερη κατανόηση του άλλου ατόμου. Ως περαιτέρω άσκηση, οι μαθητές θα μπορούσαν να λάβουν κάποιες καταστάσεις από την καθημερινή ζωή των νέων για να εργαστούν σε σύντομες προτάσεις, όπου σε κάθε κατάσταση αποδίδεται μια συγκεκριμένη ανάγκη.
Επαγγελματικό Λύκειο Julien Rontaunay FR
Τα υλικά ήταν στις τάξεις μας ως εξής: ως μέρος του δεύτερου προγράμματος απολυτηρίου: το θέμα με τίτλο Κυκλοφορίες, αποικισμοί και επαναστάσεις (XVος αιώνας- XVIIIος αιώνας). Η σελίδα της Ιστορίας που επιλέχθηκε σχετικά με τον Edmond Albius είναι μέρος αυτού του θέματος. Το συνδέσαμε με την οικονομία των φυτειών στο Reunion (Bourbon) τον δέκατο έβδομο αιώνα-δέκατο όγδοο αιώνα, τη δουλεία στην καρδιά του πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού συστήματος.
1ο Γυμνάσιο Ραφήνας GR
Το σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας, το οποίο είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και πολύ ενεργό σε κοινωνικές δράσεις καθώς και ένα σχολείο που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει βιωματικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία, ακολούθησε μια διεπιστημονική προσέγγιση στο πλαίσιο διαφορετικών θεμάτων του ωρολογίου προγράμματος.
Για παράδειγμα: το εγχειρίδιο «βασικές ανάγκες» συζητήθηκε στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Πολιτικής Εκπαίδευσης και δόθηκε έμφαση σε θέματα δημοκρατίας και ανάδειξης υπεύθυνων πολιτών που μπορούν να διαμορφώσουν υπεύθυνες στάσεις απέναντι σε σοβαρά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της Οικιακής Οικονομίας, αξιοποιήθηκε το κομμάτι που αφορά την ιεράρχηση των ανθρώπινων αναγκών με σκοπό τη δημιουργία ενός υπεύθυνου καταναλωτή που σέβεται το περιβάλλον και νοιάζεται για την αειφόρο διαχείριση και την ανάπτυξη της αειφορίας.
Στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», μέσα από ιδέες για βιωματικές δραστηριότητες που δόθηκαν μέσα από το έργο, έγινε προσπάθεια ενίσχυσης της ενσυναίσθησης μέσω της κατανόησης και του σεβασμού των δικαιωμάτων του συνανθρώπου, καθώς και επιλογής των μέσων και των μεθόδων που είναι κατάλληλα για τη διάχυση της εργασίας των μαθητών στην τοπική κοινωνία.
Το ιστορικό επεισόδιο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας. Επιλέχθηκε μια εκδήλωση από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με θέμα τη διεκδίκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η οποία αγγίζει τα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες των εφήβων. Στη συνέχεια, οι μαθητές πρότειναν ιστορικούς και φανταστικούς χαρακτήρες ως πρωταγωνιστές του επεισοδίου. Τελικά προσπάθησαν με ενσυναίσθηση να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση των ηρώων και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των αποφάσεών τους.