3 Πώς να χρησιμοποιήσετε τα διάφορα εργαλεία

3.1 «Ανάγκες και στρατηγικές» – Εργαλειοθήκη για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και στρατηγικές για την εκπλήρωσή τους

3.1.4  Παραδείγματα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εργασία με τα φυλλάδια δεν αφορά τη συσσώρευση γνώσεων, αλλά την κατάρτιση δημοκρατικών δεξιοτήτων. Ο στόχος είναι τελικά να οικοδομήσουμε μια στάση στην οποία κάποιος μπορεί να προσεγγίσει με ενσυναίσθηση τις βασικές ανάγκες του και των άλλων και να αναπτύξει ευνοϊκές στρατηγικές ανάλογα.

Ως εκ τούτου, σας συνιστούμε να έχετε ευκαιρίες να εμπλέξετε ενεργά τους μαθητές σας και να τους ζητήσετε να συνεισφέρουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Τελικά, το υλικό θα πρέπει να παρακινεί τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά και υπεύθυνα στην κοινωνία και το υλικό έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους μαθητές να το κάνουν αυτό βήμα προς βήμα.

Όταν χρησιμοποιείτε τα φυλλάδια, δώστε προσοχή:

  • Ποικιλία μεθόδων για την προσέλκυση όλων των διαφορετικών τύπων μαθητών, και
  • Πρακτική συνάφεια ώστε οι μαθητές να μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν.

Περισσότερα παραδείγματα για το πώς να εισαγάγετε την έννοια των πέντε Βασικών Αναγκών στην τάξη:

Μάθηση μέσω της διδασκαλίας

Ανάλογα με την ηλικία και την ικανότητα συνεργασίας των μαθητών, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μεθόδους για να εισαγάγουν τους μαθητές στην έννοια. Μια παραλλαγή έχει ήδη εισαχθεί στο τελευταίο κεφάλαιο. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για μικρότερους μαθητές, καθώς ο δάσκαλος μπορεί να ελέγξει πολύ καλά τις σκέψεις και τις συζητήσεις με τον τρόπο που παρουσιάζει το περιεχόμενο και κάνει ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Οι πιο ώριμοι μαθητές μπορούν ήδη να επεξεργαστούν και να παρουσιάσουν περιεχόμενο ανεξάρτητα. Για το σκοπό αυτό, η μέθοδος "μάθηση μέσω της διδασκαλίας" είναι κατάλληλη:

Η τάξη χωρίζεται σε πέντε ομάδες. Σε κάθε ομάδα ανατίθεται μία από τις πέντε βασικές ανάγκες. Το καθήκον των ομάδων είναι να επεξεργαστούν τη βασική ανάγκη στην οποία έχουν ανατεθεί από μόνες τους διαβάζοντας το κείμενο σχετικά με την αντίστοιχη ανάγκη στο φυλλάδιο 1, κεφάλαιο 1 και κάνοντας την άσκηση σε αυτό. Ως «ειδικοί» σε αυτή τη βασική ανάγκη, προετοιμάζουν μια παρουσίαση για την υπόλοιπη τάξη για να εξηγήσουν την ανάγκη στους συμμαθητές τους.

Παιχνίδι ρόλων:

Το κεφάλαιο 5 στο φυλλάδιο 1 (Πώς να εκφράσετε τις ανάγκες) μπορεί να αναπτυχθεί μέσω του παιχνιδιού ρόλων. Δώστε χρόνο στους μαθητές να φανταστούν μια συγκεκριμένη κατάσταση και να σκεφτούν πώς θα εξέφραζαν την ανάγκη τους σε κάποιον άλλο. Τα παιχνίδια ρόλων μπορούν στη συνέχεια είτε να γίνουν μπροστά σε ολόκληρη την τάξη είτε μπορείτε να χωρίσετε την τάξη σε μικρές ομάδες όπου δύο μαθητές κάνουν το παιχνίδι ρόλων και οι άλλοι της ομάδας παρατηρούν και δίνουν ανατροφοδότηση.

Χρησιμοποιώντας τμήματα του παιχνιδιού ACT

Οργανώσαμε ένα παιχνίδι με τα φύλλα χαρακτήρων, κάθε μαθητής ανήκει σε μια ομάδα, μια ομάδα. Όλοι επέλεξαν τον χαρακτήρα που ήθελαν να παίξουν. Παρουσίασαν πρώτα το σωματικό και ψυχολογικό πορτρέτο τους. Στη συνέχεια, κάποιος θα διάβαζε την αρχική κατάσταση που αντιστοιχούσε στο ιστορικό πλαίσιο της ιστορίας και στην αρχική αφηγηματική κατάσταση μέχρι να παρουσιαστεί ένα σχετικό ανατρεπτικό γεγονός. Εξηγήθηκαν επίσης τα πέντε Basic Needs του Glasser και τα ενδιαφέροντά τους να βρουν την υπόλοιπη ιστορία. Οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας βασικές ανάγκες όπως η δύναμη που μοιάζει με ήρωα και κάρτες επιβίωσης. Η αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας ήταν πηγή ευχαρίστησης είτε επρόκειτο για λογική είτε για αναπάντεχο τέλος.

Διερευνητική μάθηση

Στο μάθημα της ιστορίας, μέσα από τη διερευνητική μάθηση, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με υλικό της εποχής στην οποία αναφέρεται το επεισόδιο (βίντεο, δημοσιεύσεις, φωτογραφίες, ημερολόγια, επισκέψεις σε μουσεία και τόπους όπου έλαβαν χώρα τα ιστορικά γεγονότα) προκειμένου να κατανοήσουν βιωματικά το πλαίσιο της εξέλιξης της δράσης καθώς και τις συνθήκες της εποχής και τους παράγοντες που διαμόρφωσαν τις προσωπικότητες των πρωταγωνιστών. Στη συνέχεια, τα παιδιά ανέλαβαν ενεργό ρόλο, προτείνοντας εναλλακτικές στάσεις και επιλογές δράσης των ηρώων απέναντι στις κρίσιμες αποφάσεις που κλήθηκαν να πάρουν.