3 Πώς να χρησιμοποιήσετε τα διάφορα εργαλεία
3.1 «Ανάγκες και στρατηγικές» – Εργαλειοθήκη για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και στρατηγικές για την εκπλήρωσή τους
3.1.2 Προετοιμασία των μαθημάτων
Για να πραγματοποιήσετε τα μαθήματα, δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από τα υλικά που παρέχονται. Μπορείτε να τα κατεβάσετε ως PDF από τον ιστότοπο και να εκτυπώσετε αποσπάσματα ή να έχετε πρόσβαση σε αυτά ως διαδραστικά διαδικτυακά εργαλεία στον ιστότοπο.
Λάβαμε ανατροφοδότηση από τους πιλοτικούς εκπαιδευτικούς στην Αυστρία, την Ελλάδα και τη Ρεϋνιόν ότι χρειάζονταν 4-6 μονόωρα μαθήματα για να υλοποιήσουν τα φυλλάδια 1 και 2. Μετά την εργασία με τα φυλλάδια και την εξοικείωση των μαθητών με τις έννοιες, συνιστάται ιδιαίτερα να επαναλαμβάνετε και να ανατρέχετε στο περιεχόμενο ξανά και ξανά, προκειμένου να εκπαιδεύσετε και να εδραιώσετε τις αποκτηθείσες γνώσεις και τις σχετικές ικανότητες.
Σύμφωνα με την εμπειρία μας, ο συντονισμός με τη στάση είναι σχεδόν πιο σημαντικός από την προετοιμασία του περιεχομένου. Ειδικά αν είστε νέοι στις έννοιες, βρίσκεστε επίσης σε μια διαδικασία μάθησης και θα πρέπει να εξετάσετε τις έννοιες για τον εαυτό σας. Συνιστούμε σε όλα τα άτομα που θέλουν να μεταδώσουν τις έννοιες ως πολλαπλασιαστές να ασχοληθούν πρώτα προσωπικά με αυτές, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τη δική τους κατανόηση και προσέγγιση σε αυτές. Οι ενότητες 1 και 2 του παρόντος οδηγού θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό.
Στη συνέχεια, προτείνουμε την προετοιμασία που πρέπει να κάνουν οι εκπαιδευτικοί και τα θέματα που πρέπει να λάβουν υπόψη πριν από την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος:
- Συνιστάται ιδιαίτερα στους διδάσκοντες, αφού μελετήσουν όλο το υλικό, να δοκιμάσουν τα εργαστήρια μεταξύ τους. Ο δάσκαλος του οποίου η ειδικότητα είναι πιο κοντά στο θέμα μπορεί να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή για κάθε άσκηση. Από τη θέση του εκπαιδευόμενου θα κατανοήσουν καλύτερα πώς θα διεξαχθούν τα εργαστήρια για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων.
- Σχεδιάστε το μάθημα όπου θα ενσωματωθούν τα EU_HEART υλικά ή το εργαστήριο λαμβάνοντας υπόψη το θέμα / μάθημα όπου θα χρησιμοποιηθούν τα υλικά, την ηλικία, την τάξη των μαθητών και τη διάρκεια.
- Προετοιμάστε μια δραστηριότητα προθέρμανσης και δημιουργία οικειότητας πριν από τη δραστηριότητα για να καλλιεργήσετε το κατάλληλο κλίμα για τη μάθηση.
- Προετοιμάστε μια κατάλληλη εισαγωγή ανάλογα με τη δραστηριότητα. Εισαγάγετε τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Συντάξτε κανόνες συμπεριφοράς ή κανόνες ασφαλείας (για παράδειγμα για την κατασκευή μαριονέτας)· Καθορίστε κριτήρια επιτυχίας (ίσως οι μαθητές θα μπορούσαν να γράψουν τα κριτήρια επιτυχίας αντί για τον δάσκαλο). Χωρίστε τους μαθητές σε ομάδες κ.λπ.
- Προετοιμάστε σημειώσεις για τον εαυτό σας, για παράδειγμα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα υλικών (εκτυπώσεις κ.λπ.).
- Για ορισμένες δραστηριότητες και ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών, ίσως είναι καλύτερο να υπάρχουν περισσότεροι από ένας εκπαιδευτικοί που διευκολύνουν τη διαδικασία.
- Επιλέξτε την κατάλληλη μέθοδο διδασκαλίας που συνδέεται με κάθε δραστηριότητα (μάθηση μέσω της πράξης. Μάθηση βάσει έργου· Στρατηγικές ενεργητικής μάθησης. Μάθηση από συνομηλίκους· Συνεργατική μάθηση)
- Καθορίστε με σαφήνεια τους μαθησιακούς στόχους κάθε μαθήματος / εργαστηρίου.
- Επιλέξτε και, εάν είναι απαραίτητο, προσαρμόστε τις ασκήσεις που εξυπηρετούν καλύτερα τους μαθησιακούς στόχους που έχετε θέσει.
- Αφήστε χρόνο για αναστοχασμό θέτοντας ερωτήσεις όπως: Πέτυχε η ομάδα σας τους στόχους του μαθήματος; Αν όχι, ποιοι ήταν οι λόγοι; Εάν η δραστηριότητα πέτυχε σωστά και καλά, τι πιστεύετε ότι βοήθησε στην επίτευξη του στόχου; Ποιο ήταν το καλύτερο μέρος αυτού του μαθήματος;
- Δοκιμή και αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Το φυλλάδιο EAS T περιλαμβάνει κουίζ για το σκοπό αυτό.
- Ενθάρρυνση και παροχή χρόνου για αυτοκατευθυνόμενη μάθηση (Μέρος Ι και Μέρος ΙΙ).