5. Πώς να διαμορφώσετε ανάγκες και επιθυμίες

Πολύ καλά! Έχετε λάβει σοβαρά υπόψη σας την ανάγκη σας και έχετε καταλήξει σε μια θετική στρατηγική για να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Το μόνο που λείπει είναι το τελευταίο βήμα, δηλαδή να έρθετε σε επαφή με τα άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και να τους γνωστοποιήσετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Για να το κάνετε αυτό, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μια μέθοδο που βασίζεται στη μη βίαιη επικοινωνία του Marshall Rosenberg: Επικοινωνία σε τέσσερα βήματα:

Σίγουρα το ξέρετε αυτό από τη δική σας εμπειρία: κάποιος σας πλησιάζει με μια εύλογη ανησυχία, αλλά τη διατυπώνει με τέτοιο συναισθηματικό και επικριτικό τρόπο που δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο από το να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Και η συζήτηση μετατρέπεται σε μια διαφωνία που καταστρέφει περισσότερα από όσα ωφελεί.

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, απαιτείται κάποια προεργασία από το άτομο που θέτει την ανησυχία- σε αντάλλαγμα, η επιτυχία είναι πολύ πιο πιθανό να είναι εγγυημένη. Το πιο σημαντικό πράγμα κατά την προετοιμασία μιας συζήτησης είναι να έχετε εσείς οι ίδιοι σαφήνεια σχετικά με τα συναισθήματά σας, τις ανάγκες σας και τον ρόλο σας στην κατάσταση. Αν ο συνομιλητής σας δεν είναι εξοικειωμένος με την έννοια των Πέντε Βασικών Αναγκών, είναι προτιμότερο να "μεταφράσετε" την ανάγκη για να τον βοηθήσετε να καταλάβει. Για παράδειγμα, αντί για "Η ανάγκη μου για ασφάλεια τέθηκε σε κίνδυνο", μπορείτε να πείτε: "Για να μπορέσω να συνεισφέρω καλά, πρέπει να νιώθω ασφαλής".

Βεβαιωθείτε επίσης ότι προσεγγίζετε τον συνομιλητή σας σε μια στιγμή που δεν σας ενοχλεί και εκείνος είναι δεκτικός.