4. Τι μας κινητοποιεί! Μια ματιά στο θέμα των κινήτρων

Πολλά έχουν ήδη δημοσιευτεί για τα κίνητρα. Όλοι γνωρίζετε την πυραμίδα των αναγκών (σελ. 370–396) όπως παρουσιάζεται από τον Abraham Maslow στην ανθρωπιστική ψυχολογία. Δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε σε αυτό λεπτομερώς. Αλλά αυτό που είναι θεμελιώδες για το μοντέλο του είναι το γεγονός ότι είναι οι ανάγκες που μας παρακινούν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι μας οδηγούν, να αναλάβουμε δράση.

Και εκεί είναι που θέλουμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά! Αν δούμε τα κίνητρα από την άποψη ότι πρόκειται για ανεκπλήρωτες ανάγκες που πιέζουν να ικανοποιηθούν, τίθεται αμέσως το ερώτημα για ποιες ανάγκες μιλάμε;

Και επιπλέον:

 

Εικόνα 4: Διαφορετικές ανάγκες – ίδιες ανάγκες;

 

Μια ματιά στο αποθετήριο των αναγκών από τον Marshall Rosenberg, τον ιδρυτή της Μη Βίαιας Επικοινωνίας, μας δείχνει πολύ γρήγορα ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ανάγκες:

Εικόνα 5: Απογραφή αναγκών - Κέντρο για μη βίαιη επικοινωνία

 (c) 2005 by Center for Nonviolent Communication

Website: www.cnvc.org Email: cnvc@cnvc.org

Phone: +1.505-244-4041

Η λίστα που παρουσιάζεται εδώ διατίθεται δωρεάν σε όλους από το Κέντρο για τη Μη Βίαιη Επικοινωνία και αμέσως επισημαίνεται στον ιστότοπό του ότι αυτή η λίστα δεν μπορεί παρά να είναι μια μάλλον ελλιπής λίστα με διάφορες ανάγκες.

Άρα, η απάντηση στην πρώτη ερώτηση θα πρέπει να είναι «Ναι!». "Με τόσες πολλές διαφορετικές ανάγκες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί!" Και θα έπρεπε να απαντήσουμε στη δεύτερη ερώτηση με ένα κατηγορηματικό "Όχι!". "Οι άνθρωποι στοχεύουν πολύ διαφορετικά! Πού να υπάρχει κοινό έδαφος!».